Teaterkritikerna nominerar Teater Galeasen, Nils Poletti, Charlotte Engelkes, Masthuggsteatern, Malin Axelsson & Alejandro Leiva Wenger till 2013 års kritikerpriser

Nu är nomineringarna till Svenska Teaterkritikers Förenings priser för 2013 klara.

Nominerade till Svenska Teaterkritikers Förenings Teaterpris för 2013 är Teater Galeasen i Stockholm, regissören och konstnärliga ledaren Nils Poletti på Turteatern i Kärrtorp och performanceartisten Charlotte Engelkes.

Nominerade till Svenska Teaterkritikers förenings Barn- och ungdomsteaterpris för 2013 är Masthuggsteatern i Göteborg, konstnärliga ledaren Malin Axelsson och Ung Scen/öst i Linköping och Norrköping, samt dramatikern Alejandro Leiva Wenger.

De nomineras med följande motiveringar:

Nominerade till Svenska Teaterkritikers Förenings Teaterpris 2013 är

TEATER GALEASEN i Stockholm för att de i 30 år har varit först med allt och för alltid förändrat synen på vad svensk teater kan vara. Med dramatiker som Cartwright, Norén, Srbljanovic, Jelinek eller Fassbinder fram till årets uppsättning av Slobodzianeks Vår klass, i samarbete med Dramaten, har man gestaltat vår tid och dess underströmmar med pjäser och regissörer som provocerat, hettat och ifrågasatt. Under teaterchefen Sophia Artin lever den konstnärliga intuitionen vidare och under hård kulturpolitisk press kämpar Galeasen också solidariskt för alla Stockholms frigruppsteatrar.

Regissören och konstnärliga ledaren NILS POLETTI för att han har tagit absurdism och grotesk tillbaka till verklighetens teater. På Turteatern i Kärrtorp utanför Stockholm såväl som annorstädes låter denna konstnärliga ledare och regissör kärleken till teatern löpa amok och på ännu inte sedda vägar locka den att göra konster inför publik. Hans iscensättning av Den svenska apans 100 röda drömmar slog publik och kritik med häpnad, förtjusning och beundran med sitt välfunna förkroppsligande av Joakim Pirinens respektlösa universum, och den hejdlösa blandningen av skräck och skratt.

Performanceartisten CHARLOTTE ENGELKES för att hon har gjort Wagneråret 2013 till sitt från dess början då hon med koncept och regi för Flygande holländaren på Helsingborgs stadsteater överförde operamyterna till ett postdramatiskt teatercollage. Där, som i sina Wagnerinspirerade performanceverk, genomlyser hon myterna i ett genusperspektiv med generös humor och eftertänksamt allvar, och med årets All is divine slöt hon den triptyk som började med Miss Very Wagner och fortsatte med Siegfried – The Very Wagner Hero Hour och som har gjort Engelkes till drottning av svensk performance.

Nominerade till Svenska Teaterkritikers Förenings Barn- och ungdomsteaterpris 2013 är

MASTHUGGSTEATERN i Göteborg, för iscensättningen av Alexander och påfågeln, efter en roman av Lygia Bojunga. Med orubblig tilltro till teaterns berättande förmåga och rik, kollektiv fantasi i formen flätas äventyret om livets olika villkor samman. Frigruppen blottlägger fiffigt pjäsens tema om förtryck av kropp och tanke och utmanar samtidigt rädslan för att ung publik skulle ha begränsad förmåga att ta emot en perspektivrik föreställning i fullt format.

Konstnärliga ledaren MALIN AXELSSON för att hon gör Ung Scen/öst i Linköping och Norrköping till ett rörligt, öppet, ungt och spännande teaterhus. Med nyskriven dramatik i nyfikna scenkonstformer, i ett lekfullt samarbete med forskning, och där scen och salong ofta är samma demokratiska plats. Här finns hemliga ingångar till magiska världar – och samtidigt alltid full kontakt med verkligheten. Från repertoaren 2013 minns vi det gemensamma nuskapandet i Den magiska cirkeln, interaktiv sci-fi i Ung scen/öst kontaktar framtiden, den ordlekande poesin i Päron, det modigt hudnära i Sexigt – på riktigt och Författarna i samarbete med Unga Klara.

Dramatikern ALEJANDRO LEIVA WENGER för Författarna på Unga Klara i Stockholm och Ung Scen/öst i Linköping – en existentiellt omtumlande saga om rätten att berätta som med Frida Röhls iscensättning landar rätt i en autenticitetsbesatt samtid där behovet av diskussioner om tillhörighet och identitet blivit viktigare än någonsin. I pjäsen kastas frågorna om makten över ordet med stor musikalitet kors och tvärs över scenen – och bortom den. Alejandro Leiva Wenger välter omkull det vi tror oss veta om sanning och identitet och placerar skickligt publikens och samtidens fördomar i rampljuset.

Utifrån nomineringarna röstar föreningens medlemmar nu fram en pristagare i vardera priskategori. Pristagarna offentliggörs i slutet av januari. Priserna består, utöver äran, i litografin Utroparen, som är en kostymskiss till Peter Weiss ”Marat/Sade” signerad Gunilla Palmstierna-Weiss.

Svenska Teaterkritikers Förening delar sedan 1956 varje år ut priser till sina favoriter inom scenkonstens olika discipliner. Teaterkritikernas pris är egentligen tre olika priser – ett teaterpris, ett pris till barn- och ungdomsteater, samt från och med 2004 ett danspris (som utses av en särskild jury).

Frågor besvaras av Svenska Teaterkritikers Förenings ordförande Cecilia Djurberg på e-post info (a) teaterkritiker.se

För pressbilder och kontaktinfo till de nominerade, se:

Teater Galeasen
Charlotte Engelkes
Nils Poletti: Turteatern
Masthuggsteatern, Alexander och påfågeln
Malin Axelsson: Ung Scen/öst
Alejandro Leiva Wenger, Författarna: Unga Klara
Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Teaterkritikerna nominerar Teater Galeasen, Nils Poletti, Charlotte Engelkes, Masthuggsteatern, Malin Axelsson & Alejandro Leiva Wenger till 2013 års kritikerpriser

  1. Pingback: Malin Axelsson nomineras till kritikernas pris - Lansteatrarna

  2. Pingback: Teater Galeasen, Masthuggsteatern och Jefta van Dinther prisas av Svenska Teaterkritikers Förening | Svenska Teaterkritikers Förening

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s