Scenkonstsamtal med Anna Pettersson och Carolina Frände

Anna Pettersson och Carolina Frände i samtal med Cecilia Djurberg.

Anna Pettersson och Carolina Frände i samtal med Cecilia Djurberg.

Skådespelaren och regissören Anna Pettersson och konstnärliga ledaren och regissören Carolina Frände mottog, i egenskap av 2012 års Teaterpristagare respektive Barn- och ungdomsteaterpristagare, blommor och pristavlor av Svenska Teaterkritikers Förening vid en prisutdelning på Strindbergs Intima Teater i Stockholm, onsdagen den 11 december.

Prisutdelningen föregicks av mingel med glögg och pepparkakor följdes av ett samtal om scenkonst mellan pristagarna och föreningens ordförande Cecilia Djurberg under rubriken ”Klassiker, könsroller, kritik och kvalitet – ett samtal om konst i dagens kulturklimat”. En videoupptagning av samtalet kan ses nedan.

 

Prismotiveringarna lyder:

Teaterpriset 2012 tilldelas:
Skådespelaren och regissören ANNA PETTERSSON för hennes enastående Fröken Julie på Strindbergs Intima teater. Genom att modigt ta texten på blodigaste allvar och ensam gå i flerdimensionell närkamp med den uppenbarar hon handgripligen nya, gastkramande perspektiv på en av Strindbergs mest spelade klassiker.

Barn- och ungdomsteaterpriset för 2012 tilldelas:
Konstnärliga ledaren och regissören CAROLINA FRÄNDE som på bara några år har byggt upp Kulturhuset Stadsteaterns Skärholmenscen till en av landets mest angelägna scener för ung publik. Barn, ungdomar och unga vuxna möter intelligent och fantasifull teater med rikt och varierat formspråk där frågeställningar om kön, identitet och rättvisa tvinnas samman med mycket värme.

Prisstavlorna som delas ut utgörs av litografin ”Utroparen”, en kostymskiss från Peter Weiss ”Marat/Sade” signerad Gunilla Palmstierna-Weiss.

Danspriset 2012 till koreografen och dansaren Veera Suvalo Grimberg har redan delats ut vid ett tidigare tillfälle.

Läs mer om Svenska Teaterkritikers Förenings priser här.

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s