De nomineras till teaterkritikernas priser för 2022

Snösystern på Malmö Opera (FOTO: Jonas Persson) Brinn på Unga Klara (FOTO: Jenny Baumgartner) och Lindy Larsson (FOTO: Per Bolkert) är några av nomineringarna till Svenska Teaterkritikers förenings priser för 2022

Nomineringarna till Svenska Teaterkritikers förenings priser för 2022 är klara. Till Teaterpriset nomineras Lindy Larsson, Lars-Åke Thessman samt duon Hanna Nygren och Helle Rossing. Till Barn- och ungdomsteaterpriset nomineras Snösystern på Malmö opera, Min vän Rita på Hagateatern i Göteborg och Brinn på Unga Klara i Stockholm.

Nomineringarna har utsetts av Svenska Teaterkritikers förenings medlemmar vid ett särskilt nomineringsmöte. Nu går nomineringarna ut på omröstning till alla medlemmar. Pristagarna tillkännages i januari 2023.

De nominerade är – med följande motiveringar:

Till Svenska teaterkritikers förenings TEATERPRIS för 2022 nomineras:

Scenografen Lars-Åke Thessman för Herr Arnes penningar, Göteborgsoperan
Gösta Nystroems Herr Arnes penningar, från början en radioopera efter Selma Lagerlöfs roman, omformades på Göteborgsoperan till ett stort äventyr, inte minst visuellt. Lars-Åke Thessmans magnifika scenografi spelade närmast huvudrollen, utan att därför skymma sånginsatserna, när spetsiga isflak tornade upp sig mot den mörka himlen i en svindlande lek med 1800-talets storslagna grand opéra-stil.

Regissören Helle Rossing och dramatikern Hanna Nygren för Gengångare, Helsingborgs Stadsteater
På några få år har regissören Helle Rossing och dramatikern Hanna Nygrens vanvördiga interpretationer av teaterns kanon blivit en kraft att räkna med inom svensk scenkonst. Med Gengångare på Helsingborgs stadsteater vänder de ljuset mot scenkonstens villkor. De kastar sig storstilat mellan skilda dimensioner och känslolägen, i en gestaltning som i sitt frustrerade stampande på stället ger en bild av konstens förmåga att tänka om och göra rätt. 

Skådespelaren Lindy Larsson för Tschandala/Tattaren, Strindbergs Intima Teater, Stockholm
På August Strindbergs egen Intima teater i Stockholm utmanar Lindy Larsson fräckt författarens text Tschandala, som är full av antiziganism. Självklart rotad i såväl queerkultur som i resanderomernas traditioner gör han upp med unket förtryck. Tschandala/Tattaren är en kraftfull och frustande performancekonsert där Larsson med hela sin kropp och uppfordrande, intensiv sång tar andan ur publiken.

Till Svenska teaterkritikers förenings BARN- OCH UNGDOMSTEATERPRIS för 2022 nomineras:

Uppsättningen Brinn på Unga Klara, Stockholm
I Brinn skildras tonårskänslor i brand med ett absolut gehör. Ett sådant lustfyllt ensemblespel har vi inte sett sedan Ostens dagar på Unga Klara!  För ämnet till trots – däribland psykisk ohälsa hos unga – blir det aldrig tungt att ta del av Farnaz Arbabis uppsättning där begåvade praktikanter från teaterhögskolan i Malmö ger hopp om framtidens teater, i en uppsättning som pendlar mellan grå socialrealism och grotesk gurlesk.

Barnoperan Snösystern på Verkstan, Malmö Opera
Med barnets perspektiv skildrar Snösystern på Verkstan i Malmö hur en poetisk och vackert klingande julsaga växer ur saknaden efter en död syster. Scenografi och ljusdesign är förtrollande krafter när fem sångare och tre musiker i sömlösa scener och scenisk fantasi gestaltar familjens väg ur sorgens förlamning, till en innerlig glädje där känslor och gemenskap går före klappar. Nyskriven barnopera på topp.

Uppsättningen Min vän Rita på Hagateatern, Göteborg
Eli har ingen fantasi, men när kritan får följa kroppen upptäcker hon (fantasi)vännen Rita och att hon faktiskt kan skapa. Bara hon vågar och ger sig hän. I en lekfull dialog fyller skådespelarna och manusförfattarna (Sara Klingvall och Helena Gezelius) det stora papperet med figurer, färger och filosofiska tankar. Med sinnlig fantasi och konkreta kritor inbjuder Min vän Rita till skapandets lust.

Teaterkritikerna har delat ut priser sedan 1956

Sedan 1955 har Sveriges scenkonstkritiker årligen valt sina favoriter (första prisutdelningen skedde 1956). I demokratisk anda nomineras priskandidaterna av medlemmarna och går därefter ut på omröstning.

Priskategorierna är tre: Teaterpriset (sedan 1955), Barn-och ungdomsteaterpriset (sedan 1984) och Danspriset (sedan 2004). Danspriset utses av en särskild jury av danskritiker.

Priset i respektive kategori består utöver äran av ett konstverk signerat Gunilla Palmstierna-Weiss, medan danspristagaren får ett tryck av tecknaren Brit Swedberg.

Lista över tidigare pristagare

Pristagarna för samtliga priskategorier tillkännages i januari 2023

Frågor besvaras av Svenska teaterkritikers förenings ordförande Ylva Lagercrantz Spindler på e-post: info ( a ) teaterkritiker.se eller telefon 076-306 57 32.

För pressbilder eller kontakt med de nominerade hänvisar vi till respektive teater/scen

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till De nomineras till teaterkritikernas priser för 2022

  1. Pingback: Lindy Larsson, Mari Carrasco och uppsättningen Brinn på Unga Klara får teaterkritikernas priser för 2022 | Svenska Teaterkritikers Förening

  2. Pingback: Lindy Larsson får teaterkritikernas priser för sin föreställning Tschandala/Tattaren – Magasin DIKKO

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s