Poddpremiär i Överkalix: Liverecension av Landsbygdsupproret

Staffan Jonsson, Ebba Wigren, Samantha Ohlanders, Emil Skogh i Landsbygdsupproret FOTO:
Märta Thisner

Första avsnittet i vår podcast ”Teaterkritikerna – liverecensioner på Sverigeturné” är ute! Det är inspelat i Överkalix där Ylva Lagercrantz Spindler och Eva Åström liverecenserade Riksteaterns turnépremiär av Landsbygdsupproret.


En podd, två teaterkritiker, 21 län. I ett års tid är ambitionen att åka runt till dem alla. Nu väntar ytterligare 20 län på att få besök av oss i Svenska teaterkritikers förening. 

Podden spelas in live för en publik på plats i teaterfoajén och ambitionen att göra 1 – 2 avsnitt per månad.

Vid vår urpremiär besökte vi Överkalix i Norrbotten där vi såg Landsbygdsupproret av och med Samantha Ohlanders och Byalaget (Producent Folkteatern i Gävleborg & Riksteatern, arrangör: Överkalix Riksteaterförening). Talade om föreställningen gjorde Ylva Lagercrantz Spindler (SvD m fl) och Eva Åström, kulturredaktör och teaterkritiker på Norrbottens-Kuriren. 

Mer om projektet och Svenska teaterkritikers förening

Svenska teaterkritikers förening har medlemmar i hela landet. Under pandemin blev många av oss utan uppdrag. Även kritiken behöver alltså en återstart. Med vår poddturné hjälper vi både våra kritiker att få jobb så att de inte riskerar att lämna branschen, samtidigt som vi vill bidra  till att belysa det lokala teaterlivet och den lokala kulturjournalistikens villkor och förutsättningar i hela landet, på platser som kanske inte längre besöks av rikstäckande media.

I några utvalda teaterfoajéer är vår ambition att göra fördjupade samtal om teaterkritik, med utgångspunkt i en aktuell uppsättning vi just sett. Utöver en moderator från Svenska teaterkritikerns förening medverkar alltid en lokal gäst som ska bidra till ett närodlat perspektiv på scenkonsten. Det kan vara en teaterkritiker, men där det inte finns att tillgå också en kulturredaktör eller lokal kulturdebattör. Oavsett upplägg är livekritiken det centrala, det vill säga kritik som formuleras muntligt direkt efter föreställningen, följt av en bredare diskussion om den lokala kulturjournalistiken, med fokus på scenkonst. 

Projektet Teaterkritikerna – liverecensioner på Sverigeturné görs med stöd från Kulturrådet.

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s