Lumor, Norrdans & Ana Laguna prisas av teaterkritikerna

Dansaren Ana Laguna, uppsättningen Pianofavoriter med Norrdans & kompaniet Lumor är 2021 års pristagare. (Foto: Dramaten/Carl Thorborg/Sören Vilks)

PRESSMEDDELANDE 27 januari 2022
 
Scenkonstkompaniet Lumor, kompaniet Norrdans och dansaren Ana Laguna var teaterkritikernas favoriter 2021.

 
Svenska Teaterkritikers Förenings Teaterpris 2021 tilldelas Scenkonstkompaniet Lumor
Scenkonstkompaniet Lumor går från klarhet till klarhet med uppsättningar i gränslandet mellan socialrealism och drömspel. Seriösa budskap ges underhållande twist av regi som gjuter liv i knastertorra fakta, och av skådespelare som briljerar och alternerar i flera roller. I Ambulans på Dramaten balanseras tragedi med humor på det svåra temat mäns våld mot kvinnor och Mördaren du söker på Kulturhuset Fri scen blir en lek med deckarschabloner i ett sinnrikt samspel med myten om Oidipus.
 
Svenska Teaterkritikers Förenings Barn- och Ungdomsteaterpris 2021 tilldelas uppsättningen Pianofavoriter med Norrdans.
Lekfullheten vet inga gränser när sju dansare släpper loss till den klassiska musikens allra mest välbekanta hits. I Martin Forsbergs koreografi blir dansarna till en organism som hålls samman av händer, blir en dansklass med pianisten som översteprästinna, till mjukt böljande svärmar och fingertoppsdansare. Till och med väggarna dansar när pianisten spelar av dem deras scenografiska volanger.
 
Svenska Teaterkritikers Förenings Danspris 2021 tilldelas dansaren Ana Laguna
Ana Laguna har i ett halvt sekel förgyllt den svenska dansen med sin djupt personliga dansstil och omsorgsfullt utformade roller i Mats Eks koreografier. Med utgångspunkt i klassisk balett har hon vidgat den samtida dansens uttryck och kommit att symbolisera kvinnlig kraft, känslig insikt och kreativt medskapande dans.    
I hög dansarålder fortsätter hon att vara en uttrycksfull interpret i den korta dansfilmen I stugan. Samtidigt turnerar hon ”live” med klassikern Minne och förvaltar ett stort koreografiskt arv genom att verka som repetitör över hela världen.
 

Danspriset 2021 har utsetts av en jury som utgjorts av kritikerna: Margareta Sörenson, Malin Palmqvist, Anna Ångström, Lis Hellström Sveningson, Thomas Olsson och Cecilia Djurberg

Teaterpristagaren samt barn- och ungdomspristagaren har röstats fram av Svenska Teaterkritikers Förenings medlemmar utifrån tidigare tillkännagivna nomineringar.

Priserna består förutom äran i pristavlor. Teaterpristagaren och barn- och ungdomspristagaren får litografin Lady Macbeth, en kostymskiss från Fritz Kortners uppsättning av Macbeth 1965, signerad Gunilla Palmstierna-Weiss. Danspristagaren får en litografi signerad Brit Swedberg. 
 
Tid och plats för prisutdelningarna meddelas senare. För pressbilder hänvisas till respektive producerande scen. 

Lista över tidigare pristagare


Frågor besvaras av Svenska Teaterkritikers Förenings ordförande Theresa Benér per mejl: info ( a )  teaterkritiker.se eller telefon 0768-906663.

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s