De nomineras till teaterkritikernas priser för 2021

Scenkonstkompaniet Lumor, uppsättningen Antigone på Helsingborgs stadsteater samt Anna Takanen nomineras till Teaterpriset för 2021. Foto: Sören Vilks / Emmalisa Pauly / Stefan Bremer

Nomineringarna till Svenska Teaterkritikers förenings priser för 2021 är klara. Till Teaterpriset nomineras scenkonstkompaniet Lumor, uppsättningen Antigone på Helsingborgs stadsteater och skådespelaren Anna Takanen. Till Barn- och ungdomsteaterpriset nomineras uppsättningarna Pianofavoriter med Norrdans, Hemma hos på Angereds teater och Zoomers på Teater Halland.

Till Svenska Teaterkritikers förenings teaterpris för 2021 nomineras, med följande motiveringar:

Skådespelaren Anna Takanen för Sörjen som blev, Riksteatern

I Sörjen som blev gestaltar Anna Takanen sin egen finsk-svenska historia av förlust, längtan och återkomst med osentimental saklighet och humor. Hennes pappa krigsbarnets personliga berättelse blir i ett känslostarkt möte med publiken en påminnelse om smärtan i att förlora sitt land, som vidgas till något större än det enskilda ödet och landar i Sverige idag.

Uppsättningen Antigone på Helsingborgs stadsteater

Örjan Anderssons frifräsande, innovativa bearbetning av Sofokles tragedi Antigone framhäver ensemblen, det grekiska dramats ”kör”, som bärande aktör i handlingen. Med humor och uppskruvad energi, och späckad med populärkulturella nutidsreferenser, skildrar iscensättningen det absurt förvirrade folket, som alltid lite för sent står upp för en moral. Dansare och skådespelare samverkar sömlöst.

Scenkonstkompaniet Lumor

Scenkonstkompaniet Lumor går från klarhet till klarhet med uppsättningar i gränslandet mellan socialrealism och drömspel. Seriösa budskap ges underhållande twist av regi som gjuter liv i knastertorra fakta, och av skådespelare som briljerar och alternerar i flera roller. I Ambulans på Dramaten balanseras tragedi med humor på det svåra temat mäns våld mot kvinnor och Mördaren du söker på Kulturhuset Fri scen blir en lek med deckarschabloner i ett sinnrikt samspel med myten om Oidipus.

Till Svenska teaterkritikers förenings Barn- och ungdomsteaterpris för 2021 nomineras

Uppsättningen Hemma hos på Angereds teater

där teatern än en gång låter närmiljön bilda utgångspunkt. Lucia Cajchanovas pjäs utgår från ett hus i mångmiljonprogrammet i området Hjällbo. Av intervjuer med invånare som bott i huset, från 1968 och framåt, skapar regi, scenografi, musik och en samspelt ensemble en väv av lek och liv, långt borta och nära, som vidgar perspektiven på begreppet att känna sig hemma.

Uppsättningen Zoomers på Teater Halland

som i sin finurligt koncentrerade form, tätt intill publiken och starkt vilande på lyhört skådespeleri, ger en nyanserad bild av ungas liv på internet. Emma Broströms pjäs och Peter Elmers regi ramar in fem ungdomar i olika delar av världen i fysiskt gestaltad digital gemenskap som öppnar vägar både till lösningar på personliga problem och till deras engagerade strävan mot en bättre värld.

Uppsättningen Pianovariationer med Norrdans

Lekfullheten vet inga gränser när sju dansare släpper loss till den klassiska musikens allra mest välbekanta hits. I Martin Forsbergs koreografi blir dansarna till en organism som hålls samman av händer, blir en dansklass med pianisten som översteprästinna, till mjukt böljande svärmar och fingertoppsdansare. Till och med väggarna dansar när pianisten spelar volangerna till marken.

Teaterkritikernas favoriter prisas sedan 1955

Sedan 1955 prisar Sveriges scenkonstkritiker årligen sina favoriter. I demokratisk anda nomineras priskandidaterna av medlemmarna och går nu ut på omröstning. Pristagarna tillkännages i januari. 

Priskategorierna är tre: Teaterpriset (sedan 1955), Barn-och ungdomsteaterpriset (sedan 1984) och Danspriset (sedan 2004). Danspriset utses av en särskild jury av danskritiker. Priset i respektive kategori består utöver äran i varsin litografi, teaterpristagarnas tavlor är signerade Gunilla Palmstierna-Weiss och danspristagaren får ett tryck av tecknaren Brit Swedberg.

Pristagarna tillkännages i januari 2022

Frågor besvaras av Svenska teaterkritikers förenings ordförande Theresa Benér på e-post: info (a) teaterkritiker.se eller telefon 0768-906663.

För pressbilder av de nominerade hänvisar vi till respektive teater/scen

Info om tidigare pristagare finns här

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till De nomineras till teaterkritikernas priser för 2021

  1. Pingback: Lumor, Norrdans & Ana Laguna prisas av teaterkritikerna | Svenska Teaterkritikers Förening

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s