Livia Millhagen, Alexander Ekman och Peter och Janne gör slut prisas av Svenska Teaterkritikers förening

Livia Millhagen som Blanche DuBois i Linje Lusta på Dramaten

Livia Millhagen prisas för sin rollgestaltning av Blanche DuBois i Stefan Larssons uppsättning av Linje Lusta på Dramaten. FOTO: SÖREN VILKS/DRAMATEN

Nu har teaterkritikerna röstat fram det gångna årets favoriter. Det blir skådespelaren Livia Millhagen, koreografen Alexander Ekman och barnpjäsen Peter och Janne gör slut som tar hem 2019 års priser från Svenska Teaterkritikers förening.

Svenska Teaterkritikers Förenings Teaterpris 2019 tilldelas skådespelaren

Livia Millhagen

för hennes självlysande gestaltning av Blanche DuBois i Stefan Larssons filmiskt präglade uppsättning av Linje Lusta på Dramaten. Det är en Blanche som inte låter sig etiketteras, intensivt närvarande i varje por.
Lyssna till ett inspelat samtal med pristagaren

Svenska Teaterkritikers Förenings Barn- och ungdomsteaterpris 2019 tilldelas uppsättningen

Peter och Janne gör slut, Regionteater Väst

Jan Coster och Peter Lorentzon uttrycker vad få annars vågar. Skyddslöst och okonstlat gestaltar, berättar, svettas, gråter och björnkramar de fram sin historia om den motsägelsefulla känslan av övergivenhet också för den som vill bryta upp.
Se prisutdelningen och samtal med pristagarna

Svenska Teaterkritikers Förenings Danspris för 2019 tilldelas koreografen

Alexander Ekman

Med Eskapist visar Alexander Ekman än en gång att det går att leka med traditionerna i ett brett tilltal utan med bibehållen konstnärlig kvalitet. Tillsammans med Kungliga Baletten slår han ett magnifikt slag för rätten att drömma sig bort med hjälp av scenkonstens stora leksakslåda.
Se prisutdelningen och samtal med Alexander Ekman

Priserna består förutom äran i pristavlor. Teaterpristagaren, barn- och ungdomspristagaren och hederspristagarna får litografin Lady Macbeth, en kostymskiss från Fritz Kortners uppsättning av Macbeth 1965, signerad Gunilla Palmstierna-Weiss. Danspristagaren får en litografi signerad Brit Swedberg.

Svenska Teaterkritikers Förenings medlemmar har röstat om Teaterpriset, Barn-och ungdomsteaterpriset och Danspriset utifrån tidigare tillkännagivna nomineringar.

Övriga nominerade

till Svenska Teaterkritikers Förenings Teaterpris för 2019 nominerades också scenografen Ulla Kassius och skådespelaren och sångaren Frida Österberg.

till Svenska Teaterkritikers förenings Barn- och ungdomsteaterpris för 2019 nominerades också föreställningarna Månskenssonaten på Hagateatern och Versioner på Estrad Norr

till Svenska Teaterkritikers Förenings Danspris för 2019 nominerades också Kompaniet Skånes dansteater och Kompaniet Norrdans.

Sedan tidigare är också utannonserat att Svenska teaterkritikers förenings hederspris tilldelas skådespelarna Yvonne Lombard 

Meta Velander med följande motivering:

Under mer än 70 år har publiken kunnat avnjuta dessa båda legendarers yrkesskicklighet på både scen och film. De senaste åren har vi mött dem som dynamisk duo med temperament som perfekt kompletterar varandra. En duo där bettet i replikerna bara överträffas av deras förmåga att gestalta mjukgörande melankoli.

Tid och plats för prisutdelningarna meddelas senare.

För pressbilder hänvisas till respektive producerande scen.

Frågor besvaras av Svenska Teaterkritikers Förenings ordförande Anna Håkansson per e-post info (a) teaterkritiker.se tel. 0739-901403.

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Livia Millhagen, Alexander Ekman och Peter och Janne gör slut prisas av Svenska Teaterkritikers förening

  1. Pingback: Prissamtal med Regionteater Väst | Svenska Teaterkritikers Förening

  2. Pingback: Prissamtal med Alexander Ekman | Svenska Teaterkritikers Förening

  3. Pingback: Prissamtal med Livia Millhagen | Svenska Teaterkritikers Förening

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s