Yvonne Lombard och Meta Velander får teaterkritikernas hederspris

 

Yvonne Lombard och Meta Velander i Och så levde de lyckliga, Klara Soppteater. Foto: Matilda Rahm/Kulturhuset Stadsteatern

Yvonne Lombard och Meta Velander i Och så levde de lyckliga, Klara Soppteater. Foto: Matilda Rahm/Kulturhuset Stadsteatern

Svenska teaterkritikers förenings hederspris som bara delas ut en gång per decennium tilldelas skådespelarna Yvonne Lombard och Meta Velander, med följande motivering:

Under mer än 70 år har publiken kunnat avnjuta dessa båda legendarers yrkesskicklighet på både scen och film. De senaste åren har vi mött dem som dynamisk duo med temperament som perfekt kompletterar varandra. En duo där bettet i replikerna bara överträffas av deras förmåga att gestalta mjukgörande melankoli.

Nu är också nomineringarna till Svenska teaterkritikers förenings priser för 2019 klara. Pristagarna meddelas 27 januari, när medlemmarna har lagt sina röster.

Nominerade till Teaterpriset för 2019

Scenografen Ulla Kassius


Ulla Kassius skapar sedan decennier scenrum som med nyfiket allvar ger teaterns ideer och innersta mening plats. I familjedramat 3 vintrar på Uppsala stadsteater leds publiken genom en svit av minutiöst inredda rum fyllda av jugoslavisk historia, möbler och föremål.

Skådespelaren Livia Millhagen


För hennes självlysande gestaltning av Blanche DuBois i Stefan Larssons filmiskt präglade uppsättning av Linje Lusta på Dramaten. Det är en Blanche som inte låter sig etiketteras, intensivt närvarande i varje por.

Skådespelaren och sångaren Frida Österberg

I The Broken Circle på Uppsala Stadsteater balanserar Frida Österberg ständigt på gränsen till nervsammanbrottet. Med sin artistiska mångsidighet väcker hon åskådarens medlidande utan att bli varken insmickrande eller sentimental.

Nominerade till Danspriset för 2019

Kompaniet Skånes dansteater

Mozarts Requiem i samarbete med Malmö Opera i koreografi av Örjan Andersson, är ett mäktigt allkonstverk om övergången mellan liv och död. Dansare, sångare och musiker förmedlar ljus och hopp till himmelskt vackra klanger som sprider livskraft.

Koreografen Alexander Ekman

Med Eskapist visar Alexander Ekman än en gång att det går att leka med traditionerna i ett brett tilltal med bibehållen konstnärlig kvalitet. Tillsammans med Kungliga Baletten slår han ett magnifikt slag för rätten att drömma sig bort med hjälp av scenkonstens stora leksakslåda.

Kompaniet Norrdans

Med Proxy söker koreografen Martin Forsberg en extrem närhet mellan scen och salong där själva idén är att dansarna ska lyssna in publikens rörelsemönster och sinnesstämning för att bli deras ombud på scenen, något som gör varje föreställning olik de andra.

Nominerade till Barn- och ungdomsteaterpriset för 2019

Månskenssonaten, Hagateatern

Hagateatern i Göteborg ger småbarnspubliken en sinnlig spaning i nattens värld. Månen leder vägen till några resväskor som med dockskåpsfantasi öppnar miljöer där barnen får titta in. Ett helgjutet, kollektivt koncept, ett stort och magiskt äventyr i miniformat.

Versioner, Estrad Norr

På ett intelligent sätt vrider och vänder Estrad Norr på diskussionen om alternativa fakta genom att skala ner problematiken till en konflikt mellan två förskolebarn och deras föräldrar. Synliga och snyggt synkade kostymbyten bidrar till budskapet i en detaljrik regi.

Peter och Janne gör slut, Regionteater Väst

Jan Coster och Peter Lorentzon uttrycker vad få annars vågar. Skyddslöst och okonstlat gestaltar, berättar, svettas, gråter och björnkramar de fram sin historia om den motsägelsefulla känslan av övergivenhet också för den som vill bryta upp.

För pressbilder hänvisar vi till respektive producerande scen.

Frågor besvaras av Svenska teaterkritikers förenings ordförande Anna Håkansson per mejl: info ( a ) teaterkritiker.se eller telefon 0739-901403

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Yvonne Lombard och Meta Velander får teaterkritikernas hederspris

  1. Pingback: Livia Millhagen, Alexander Ekman och Peter och Janne gör slut prisas av Svenska Teaterkritikers förening | Svenska Teaterkritikers Förening

  2. Pingback: Yvonne Lombard och Meta Velander hedersprisade | Svenska Teaterkritikers Förening

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s