Nomineringarna till Svenska Teaterkritikers Förenings priser 2017

Fil 2017-12-21 20 54 07

Raseri på Borås stadsteater, foto: Robert Elmengård. Hamlet på Teater Galeasen, foto: Mats Bäcker. Frida Röhl, foto Lina Ikse. En annan värld på Malmö stadsteater, foto: Emmalisa Pauly. Myriader av världar på Kungliga Operan, foto: Kungliga Operan. Lilla stora livet på Riksteatern, foto: Urban Jurén. Göteborgsoperans danskompani i Kult, foto: Mats Bäcker. Carl Olof Berg, foto: Erik Lindvall. (Im)perfekta koreografier, foto: Cristina Caprioli.

Nominerade till Svenska Teaterkritikers Förenings Teaterpris för 2017 är uppsättningarna Raseri på Borås stadsteater och Hamlet på Teater Galeasen samt konstnärliga ledaren Frida Röhl och Folkteatern Göteborg.

Nominerade till Svenska Teaterkritikers Förenings Barn- och ungdomsteaterpris för 2017 är uppsättningarna En annan värld på Malmö stadsteater och Myriader av världar på Kungliga Operan samt ensemblen bakom Lilla stora livet på Riksteatern.

Nominerade till Svenska Teaterkritikers Förenings Danspris 2017 är Göteborgsoperans danskompani, koreografen Carl Olof Berg samt (Im)perfekta koreografier av Cristina Caprioli.

MOTIVERINGAR TEATERPRISET
Nomineringar till Svenska Teaterkritikers Förenings Teaterpris 2017 med motiveringar:

Raseri på Borås stadsteater
I Melanie Mederlinds regi får ensemblen på Borås stadsteater Elfriede Jelineks pjäs att skumma av raseri. Som ett kollektivt avantgarde laddar de sex skådespelarna ordströmmarna där våld och död reflekteras i antika gudar och nutida terrordåd. Klotter på väggarna, sång och samspelta talkörer hör till medlen när tro och tvivel utmanas – med smartphonen i högsta hugg.

Hamlet på Teater Galeasen
När tiden känns ur led kommer en helt ny Hamlet för att vrida den rätt. På Teater Galeasen i Stockholm skruvar regissören Jens Ohlin och skådespelaren Hannes Meidal en 1600-talsklassiker till nyskriven dramatik, på skarp och vacker blankvers, med inspiration från William Shakespeare och den politiska samtiden i Sverige och världen. Med envis vägran att förenkla skapar de högkvalitativ mardrömsteater om verkligheten.

Frida Röhl och Folkteatern Göteborg
Den konstnärliga ledaren Frida Röhl har förnyat den folkrörelsebaserade Folkteatern till en samtida scen som kommunicerar med dagens samhälle och rörelser. Nya koncept provas för mötet mellan publik och teater, och teaterhuset har blivit en angelägen del av staden. Genom repertoarval och en medveten breddning av ensemblen synliggörs nya röster, som i exempelvis Hamlet och Den goda människan i Sezuan.

MOTIVERINGAR BARN- OCH UNGDOMSTEATERPRISET
Nomineringar till Svenska Teaterkritikers Förenings Barn- och ungdomsteaterpris 2017 med motiveringar:

En annan värld på Malmö stadsteater
På ett snillrikt och lekfullt sätt görs teckningar ritade av nyanlända barn till både scenografi och medspelare i detta starkt visuella äventyr om rädsla, ensamhet och vänskap. Med animationer och ljuddesign växer en annan värld fram ur det vita scenrummet – en som fångar både fantasins väsen och barnets demoner.

Myriader av världar på Kungliga Operan
Den serbiskfödda koreografen Dalija Acin Thelander öppnar en värld av scenkonst för bebispubliken med Myriader av världar på Kungliga Operan i Stockholm. Genuin respekt för de allra minsta är förutsättningen för ett formsäkert äventyr som omsluter dans, musik, scenografi och ljus i ett sagolikt verk där alla blir delaktiga.

Ensemblen bakom Lilla stora livet
Lilla stora livet på Riksteatern är lagarbete i sin finaste form, där också publiken sitter inne i en fantasieggande scenografi, där inredning blir till musik och sköra rymdljud och en kärv busschaufför till poet varsamt lotsar genom nattlig oro och det lilla stora livets väldiga, filosofiska frågor. I en natt, en värld, ett hus.

MOTIVERINGAR TILL DANSPRISET
Nomineringar till Svenska Teaterkritikers Förenings Danspris 2017 med motiveringar:

Göteborgsoperans danskompani
Med fokus på ny koreografi och en konstnärligt avancerad nivå placerar sig Göteborgsoperans danskompani i Europas topp. I uppsättningar som årets Kult formar de individuella, briljanta dansarna ett starkt och uttrycksfullt kollektiv, som motsvarar alla högt ställda förväntningar. Såväl publik som kritik jublar när dansarna suveränt ger hisnande, nya perspektiv på sin konst.

Carl Olof Berg
Med humor, allvar och skönhet tar Carl Olof Berg koreografin så nära sin publik det bara går – några decimeter från åskådarna i kök och vardagsrum. Hemma hos dig med Carl Olof Berg undersöker hemmet som plats, och det privata och offentliga. Dansspridning som i sin mest småskaliga form når långt och som genom att inkludera sin publik fysiskt låter ifrågasättandet av kroppsnormer landa i den egna kroppen.

(Im)perfekta koreografier av Cristina Caprioli
Cristina Caprioli sätter det koreografiska språket, dess normer och kroppar under lupp för att finna nya vägar för sin egen koreografi. Med (Im)perfekta koreografier har hon sammanfört professionella dansare med personer med funktionsvariationer i ett projekt som oavsett uttrycksform genomsyrats av respekt för varje individuell kropp. Vilket även utmärkte A line_up, Capriolis alldeles egna version av A chorus line.

OM PRISERNA
Svenska Teaterkritikers Förening delar sedan 1956 varje år ut priser inom scenkonstens olika discipliner. Teaterkritikernas pris är numera tre olika priser – ett teaterpris, ett pris till barn- och ungdomsteater (sedan 1984), samt ett danspris (sedan 2004).

Utifrån nomineringarna som tas fram av föreningens medlemmar i december röstar medlemmarna sedan fram en pristagare i respektive priskategori. Pristagarna offentliggörs i slutet av januari. Priserna består, utöver äran, för teaterpriserna i litografin Utroparen, som är en kostymskiss till Peter Weiss Marat/Sade signerad Gunilla Palmstierna-Weiss, och för danspriset ett tryck med en dansteckning av tecknaren Brit Swedberg.

KONTAKT
Frågor om priserna besvaras av Svenska Teaterkritikers Förenings ordförande Anna Håkansson på e-post info@teaterkritiker.se eller telefon 0739-901403.
För pressbilder och kontaktinfo till de nominerade hänvisas till respektive scen.

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Nomineringarna till Svenska Teaterkritikers Förenings priser 2017

  1. Pingback: Hamlet på Teater Galeasen, En annan värld på Malmö stadsteater och Göteborgsoperans danskompani tilldelas 2017 års kritikerpriser | Svenska Teaterkritikers Förening

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s