Nomineringarna till Svenska Teaterkritikers förenings priser för 2016 klara

Nominerade till Svenska Teaterkritikers Förenings Teaterpris för 2016 är uppsättningarna Falla ur tiden i regi av Suzanne Osten på Dramaten, Figaros bröllop i regi av Peter Stein på Malmö Opera samt Tilde Björfors och Cirkus Cirkör för föreställningarna Limits och Satyagraha på Folkoperan.

Nominerade till Svenska Teaterkritikers förenings Barn- och ungdomsteaterpris för 2016 är Charlotte Engelkes för Guldet på Kulturhuset Stadsteatern Skärholmen samt uppsättningarna Papper – en ordlös saga om livet i regi av Bernard Cauchard på Marionetteatern och Filifjonkan som trodde på katastrofer i regi av Ada Berger på Malmö Stadsteater/Dramaten.

Nomineringar till Svenska Teaterkritikers Förenings Teaterpris 2016 med motiveringar:

Falla ur tiden
På Dramatens Elverket i Stockholm bygger regissören Suzanne Osten en sällsam scenisk ritual utifrån David Grossmanns bok om att förlora ett barn. Tillsammans med en enastående ensemble skapar Osten ett språk för det som inte går att uttala och ett rum för den som tappat själva marken under sina fötter. Falla ur tiden låter publiken gå med i en kollektiv ökenvandring genom sorgen – och ut mot något annat.

Figaros bröllop
På Malmö Opera bevisar regissören Peter Stein, scenografen Ferdinand Wögerbauer och den skönsjungande ensemblen att opera också kan vara teaterkonst av högsta klass. Dekor, kostym och gester är 1700-talstrogna, men spelet så psykologiskt subtilt att verket framstår som fräscht och spirituellt. Genom noggrant textstudium och sinne för musikens sätt att fördjupa och nyansera framstår varje detalj i Mozarts opera som logisk och glasklar.

Regissören och cirkusdirektören Tilde Björfors och Cirkus Cirkör
som med bultande cirkushjärta spridit hopp, värme och medmänsklighet i en mörk samtid. I Satyagraha på Folkoperan väver hon elegant ihop Philip Glass minimalistiska opera och Gandhis fredliga budskap med hisnande vacker akrobatik. I Cirkus Cirkörs Limits utmanas och ifrågasätts gränser bokstavligen när frågor om flykt och migration möter cirkuspoesi på hög nivå.

Nomineringar till Svenska Teaterkritikers Förenings Barn- och ungdomsteaterpris 2016 med motiveringar

Performancekonstnären Charlotte Engelkes
som med Guldet har skapat en fantasieggande, glittrande, suggestiv operaperformance för barnpublik. Charlotte Engelkes och en kvartett multibegåvade artister leker med Wagner och bjuder på en bildrik, hejdundrande mix av musik, akrobatik och komik. Rena rama scenkonstguldet om opera som förvandlingskonst och magi, där myten spinner guldtrådar från gudalikt till vardagsverklighet.

Papper – en ordlös saga om livet
På Marionetteatern har regissören Bernard Cauchard skapat ännu ett hänförande allkonstverk, förbluffande kreativt, humoristiskt och rikt på atmosfär. Stumfilmskoreografi och suggestiv musik iscensätter ett pappersäventyr som roar och överraskar i många format. Med ständigt förnyad uttrycksglädje är Marionetteatern en av de främsta gräns- och publiköverskridande kvalitetsgaranterna bland landets scener.

Filifjonkan som trodde på katastrofer
Sällan har väl en neurotiker bemötts med så mycket kärlek och respekt som i regissören Ada Bergers Filifjonkan som trodde på katastrofer, efter Tove Janssons novell. På Malmö Stadsteater/Dramaten regerar Mari Götesdotters titelfigur och Sanna Persson Halapis Gafsan ensamma i ett svart rum där ljud och ljus är enda scenografi. Här blir pjäsen om Filifjonkan en veritabel dämonutdrivning som skulle glatt Ingmar Bergman.

——————————————————————-

Utifrån nomineringarna röstar föreningens medlemmar nu fram en pristagare i respektive priskategori. Pristagarna offentliggörs i slutet av januari. Priserna består, utöver äran, i litografin Utroparen, som är en kostymskiss till Peter Weiss Marat/Sade signerad Gunilla Palmstierna-Weiss.

Svenska Teaterkritikers Förening delar sedan 1956 varje år ut priser till sina favoriter inom scenkonstens olika discipliner. Teaterkritikernas pris är egentligen tre olika priser – ett teaterpris, ett pris till barn- och ungdomsteater, samt från och med 2004 ett danspris (som utses av en särskild jury).

Frågor besvaras av Svenska Teaterkritikers Förenings ordförande Anna Håkansson på e-post info@teaterkritiker.se alt tel. 0739-901403

För pressbilder och kontaktinfo till de nominerade se:

Elverket/Dramaten:

http://www.dramaten.se

Malmö Opera:

http://www.malmoopera.se

Cirkus Cirkör:

http://cirkor.se

Charlotte Engelkes/Guldet:

www.kulturhusetstadsteatern.se/guldet

Marionetteatern:

http://kulturhusetstadsteatern.se/Teater/Marionetteatern

Malmö Stadsteater:

https://www.malmostadsteater.se

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s