Den fjättrade Prometheus, Min mamma är en drake och Jeanette Langert får 2015 års kritikerpriser

PRESSMEDDELANDE

Uppsättningarna Den fjättrade Prometheus och Min mamma är en drake samt koreografen Jeanette Langert får 2015 års kritikerpriser av Svenska Teaterkritikers Förening.

Svenska Teaterkritikers Förenings Teaterpris 2015 tilldelas uppsättningen DEN FJÄTTRADE PROMETHEUS på Elverket/Dramaten i Stockholm, som med lyhördhet mot den klassiska texten gör den tillgänglig i dag. Dialogen framförs till stora delar som reciterande sång med fragment från övriga delar av Prometheustrilogin infogade. Torkel Petersons insats i huvudrollen är en nyansrik rolltolkning och en fysisk bragd. Karl Dunérs regi skapar en drabbande iscensättning av den gåtfulla texten där rummet upplevs både klaustrofobiskt och öppet mot världen.

Svenska Teaterkritikers Förenings Barn- och ungdomsteaterpris 2015 tilldelas uppsättningen MIN MAMMA ÄR EN DRAKE på Göteborgsoperan/Kungliga Operan, för att den med lika delar humor och melankoli fångar stora frågor för små operabesökare. Pija Lindenbaums bilderbok om Åke och hans stressade mamma ges en scenisk skrud som andas magisk vardagsrealism, helig modersvrede och villkorslös kärlek. Att ta hissen upp i Åkes hyreshus är början på ett musikaliskt äventyr där de höga operatonerna blandas med boogie woogie och jazziga melodier som stannar kvar länge.

Svenska Teaterkritikers Förenings Danspris för 2015 tilldelas koreografen Jeanette Langert som med Jean, den avslutande delen i en trilogi där hon dekonstruerar August Strindbergs Fröken Julie, under året befäst sin ställning som spjutspetskoreograf. Langerts verk är djupborrande, minimalistiska lekar på dödligt allvar. I helgjutna kompositioner, som kräver sylvass teknik och absolut närvaro av dansarna, återerövrar hon den klassiska balettens linjer och stilideal och omformar dem till ett starkt och eget samtida uttryck.

Priserna består förutom äran i pristavlor. Teaterpristagaren och barn- och ungdomspristagaren får litografin ”Utroparen”, en kostymskiss från Peter Weiss ”Marat/Sade” signerad Gunilla Palmstierna-Weiss. Danspristagaren får en litografi signerad Brit Swedberg.

Svenska Teaterkritikers Förenings medlemmar har röstat om Teaterpriset och Barn-och ungdomsteaterpriset utifrån tidigare tillkännagivna nomineringar. Övriga nominerade till Svenska Teaterkritikers Förenings Teaterpris för 2015 var uppsättningarna Funktionell dumhet på Malmö Dockteater och Written on skin på Kungliga Operan i Stockholm. Övriga nominerade till Svenska Teaterkritikers förenings Barn- och ungdomsteaterpris för 2015 var uppsättningarna Peka trumma dansa på Teater Tre och Kentaur på Göteborgs dramatiska teater.

Danspristagaren har utsetts av en särskild jury bestående av Anna Ångström, Cecilia Djurberg, Malena Forsare, Malin Palmqvist och Lis Hellström Sveningson.

Tid och plats för prisutdelning meddelas senare.

Frågor besvaras av Svenska Teaterkritikers Förenings ordförande Cecilia Djurberg per e-post info (a) teaterkritiker.se

För pressbilder och kontaktinfo till pristagarna se:

Elverket/Dramaten: http://www.dramaten.se
Kungliga Operan: http://www.operan.se
Göteborgsoperan: http://en.opera.se
http://www.jeanettelangert.com/

Pristavlan som delas ut till vinnarna av teaterkritikerpriserna utgörs av litografin ”Utroparen”, en kostymskiss från Peter Weiss ”Marat/Sade” signerad Gunilla Palmstierna-Weiss.

Pristavlan utgörs av litografin ”Utroparen”, en kostymskiss från Peter Weiss ”Marat/Sade” signerad Gunilla Palmstierna-Weiss.

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Den fjättrade Prometheus, Min mamma är en drake och Jeanette Langert får 2015 års kritikerpriser

  1. Pingback: Svenska Teaterkritikers Förening på Bibu: seminarium och prisutdelning | Svenska Teaterkritikers Förening

  2. Pingback: Utdelning av Barn- och ungdomsteaterpriset, Bibu, Helsingborg | Svenska Teaterkritikers Förening

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s