Teaterkritikerna nominerar Den fjättrade Prometheus, Funktionell dumhet, Written on skin, Min mamma är en drake, Peka trumma dansa och Kentaur till 2015 års kritikerpriser

Nomineringarna till Svenska Teaterkritikers Förenings priser för 2015 är nu klara.

Nominerade till Svenska Teaterkritikers Förenings Teaterpris för 2015 är uppsättningarna Den fjättrade Prometheus på Elverket/Dramaten i Stockholm, Funktionell dumhet på Malmö Dockteater och Written on skin på Kungliga Operan i Stockholm.

Nominerade till Svenska Teaterkritikers förenings Barn- och ungdomsteaterpris för 2015 är uppsättningarna Min mamma är en drake på Göteborgsoperan/Kungliga Operan, Peka trumma dansa på Teater Tre och Kentaur på Göteborgs dramatiska teater.

 

De nomineras med följande motiveringar:

Nominerade till Svenska Teaterkritikers Förenings Teaterpris 2015 är …

… uppsättningen DEN FJÄTTRADE PROMETHEUS på Elverket/Dramaten i Stockholm, som med lyhördhet mot den klassiska texten gör den tillgänglig i dag. Dialogen framförs till stora delar som reciterande sång med fragment från övriga delar av Prometheustrilogin infogade. Torkel Petersons insats i huvudrollen är en nyansrik rolltolkning och en fysisk bragd. Karl Dunérs regi skapar en drabbande iscensättning av den gåtfulla texten där rummet upplevs både klaustrofobiskt och öppet mot världen.

… uppsättningen FUNKTIONELL DUMHET på Malmö Dockteater, för att den tar teaterns lust att dramatisera böcker till nya och absolut oanade höjder genom att skapa dockteater av Roland Paulsens bok Vi bara lyder – en berättelse om Arbetsförmedlingen. Regissören Erik Holmström och nystartade Malmö Dockteater låter klassisk modernism för dockteater och ett avancerat röstarbete möta satir och debattlusta med både humor och sorg i en sällsam och träffande kombination.

… uppsättningen WRITTEN ON SKIN på Kungliga Operan i Stockholm. Verket av tonsättaren George Benjamin och librettisten Martin Crimp, som har gjort stor internationell succé, fick här en exceptionell iscensättning som lyckades sticka hål på illusionsoperan och påminde publiken om att den såg en fiktion med perfekt legering av text och musik. Musiken underordnades sångens fraser och texten, framförd på engelska, kunde uppfattas av publiken, vilket inte är en självklarhet när det gäller opera.

 

Nominerade till Svenska Teaterkritikers Förenings Barn- och ungdomsteaterpris för 2015:

… uppsättningen MIN MAMMA ÄR EN DRAKE på Göteborgsoperan/Kungliga Operan, för att den med lika delar humor och melankoli fångar stora frågor för små operabesökare. Pija Lindenbaums bilderbok om Åke och hans stressade mamma ges en scenisk skrud som andas magisk vardagsrealism, helig modersvrede och villkorslös kärlek. Att ta hissen upp i Åkes hyreshus är början på ett musikaliskt äventyr där de höga operatonerna blandas med boogie woogie och jazziga melodier som stannar kvar länge.

… uppsättningen PEKA TRUMMA DANSA där Teater Tre i Stockholm, med Sara Myrberg som konstnärlig ledare, än en gång har gjort stor konst av de minstas teater. Ordknappa scenkonstäventyr som Klä på, klä av och Kloss har tidigare blivit klassiker med humoristisk spets och turnerat vida. I Peka trumma dansa efter Eva Sussos böcker om fyra små barn och deras förehavanden, möter en ny rytmisk värld av iakttagelser och häpenhet som slutar med generöst trumkalas för alla.

… uppsättningen KENTAUR på Göteborgs Dramatiska Teater, där den mytiska kentaurens våldsamma drifter överförs till högstadiemiljö. Den instängda scenbilden gör publiken påträngande delaktig i skådespelarnas dynamiska och intrikata spel om grupptryck, mod och moral. Att en av de fyra pojkarna i Mats Wahls text här är flicka komplicerar laddningen. Kentaur inspirerar till diskussion om övergrepp, makt och skuld, inte bara bland ungdomar.

 

Pristagarna offentliggörs i slutet av januari. Priserna består utöver äran i litografin Utroparen, som är en kostymskiss till Peter Weiss uppsättning av Marat/Sade, signerad Gunilla Palmstierna-Weiss.

Svenska Teaterkritikers Förening delar sedan 1956 varje år ut priser till sina favoriter inom scenkonstens olika discipliner. Teaterkritikernas pris är egentligen tre olika priser – ett teaterpris, ett pris till barn- och ungdomsteater, samt från och med 2004 ett danspris (som utses av en särskild jury).

Frågor besvaras av Svenska Teaterkritikers Förenings ordförande Cecilia Djurberg per e-post info (a) teaterkritiker.se alternativt http://twitter.com/ceciliadjurberg.

För pressbilder och kontaktinfo till de nominerade, se:
Elverket/Dramaten: http://www.dramaten.se
Malmö Dockteater: http://www.malmodockteater.com
Kungliga Operan: http://www.operan.se
Göteborgsoperan: http://en.opera.se
Teater Tre: http://www.teatertre.se
Göteborgs Dramatiska Teater: http://www.goteborgsdramatiska.se

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s