Teaterkritikerna nominerar Blanche och Marie, Alexander Mørk-Eidem, Melanie Mederlind, Agneta Ehrensvärd, Rose Rose Rose, och Teater Tre till 2014 års kritikerpriser

Nomineringarna till Svenska Teaterkritikers Förenings priser för 2014 är nu klara.

Nominerade till Svenska Teaterkritikers Förenings Teaterpris för 2014 är uppsättningen Blanche och Marie på Norrlandsoperan i Umeå, regissören Alexander Mørk-Eidem och regissören Melanie Mederlind.

Nominerade till Svenska Teaterkritikers förenings Barn- och ungdomsteaterpris för 2014 är Agneta Ehrensvärd, konstnärlig ledare på Unga Dramaten i Stockholm, uppsättningen Rose Rose Rose på Ung Scen/öst i Linköping och Norrköping, samt Teater Tre i Stockholm.

De nomineras med följande motiveringar:

Nominerade till Svenska Teaterkritikers Förenings Teaterpris 2014 är …

… uppsättningen BLANCHE OCH MARIE på Norrlandsoperan i Umeå för att den är opera där allt stämmer. Här förvandlas P O Enquists roman till ett helaftonsverk med svensk samtida operamusik när den är som bäst, skriven av kompositören Mats Larsson Gothe, ett genialt libretto av Maria Sundqvist, och lugn och saklig regi av Elisabet Ljungar. Därtill perfekt rollbesättning, fjäderlätt samverkande scenografi, ljusdesign och kostym, och koreograferad kör. Med detta drömspel skrivs svensk musikhistoria.

… regissören ALEXANDER MØRK-EIDEM för att han outtröttligt skapar samtidsaktuella fullträffar av teaterklassiker, som de livgivande nyläsningarna av Henrik Ibsens Hedda Gabler och Anton Tjechovs Tre systrar. Årets En folkefiende på Kulturhuset Stadsteatern var både ett lustmord på och en lustfylld hyllning till Ibsens lustspel om sanning och demokrati. I Mørk-Eidems uppsättning ingår alla i ett relevant kaos, bygger upp och river ner sin gemensamma värld i en stark konstnärlig helhet.

… regissören MELANIE MEDERLIND för att hon är en av de främsta svenska introduktörerna och uttolkarna av samtida tysk dramatik, med uppsättningar som I Alperna av Elfriede Jelinek på Riksteatern och Kvinnan från förr av Roland Schimmelpfennig på Helsingborgs Stadsteater. I sin regi av Mitt unga idiotiska hjärta av Anja Hilling på Malmö stadsteater i år fann hon ännu en gång ett fantasifullt sceniskt uttryck för en komplex skildring av splittringen mellan individer i dagens samhälle.
Nominerade till Svenska Teaterkritikers Förenings Barn- och ungdomsteaterpris 2014 är …

… AGNETA EHRENSVÄRD, konstnärlig ledare på Unga Dramaten i Stockholm, för att hon med engagemang och lyhörd nyfikenhet har brutit ny mark för Unga Dramaten. Genom möten mellan vitt skilda konstnärskap har hon gett utrymme för oförutsägbar och nyskapande teater under året. Don Giovanni, Liv Strömquist tänker på dig! och Hans och Greta är uppsättningar där anarki krockat med konvention och tradition så att Elverket har laddats med ny konstnärlig energi för den unga publiken.

… uppsättningen ROSE ROSE ROSE på Ung Scen/öst i Linköping och Norrköping som intrikat och humoristiskt gestaltar en poetisk metamorfos i tonårsdepressionens väntrum. Ung Scen/Öst har under Malin Axelssons ledarskap spelat modig teater för barn från lågstadiet till gymnasiet: här har hon, Karin Serres och Marianne Ségol skapat en filosofisk och fascinerande föreställning om kvinnoblivandet i vår tid, ett tufft jobb som kräver sina tre män och sina tre språk. I en stor garderob och illusoriskt ljus.

… TEATER TRE i Stockholm för att de, med Sara Myrberg som konstnärlig ledare, har intagit en alltmer central plats inom scenkonst för barn. Med uppsättningar som Kloss, Bubbla och Godnatt min skatt har de skapat klassiker för småbarnspubliken och länkat samman mim, dansteater och scenbild till äventyr fyllda av spänning, lust, rytmik och humor. Årets #santenligtmej för äldre barn visar på spännvidden för dansant eftersinnande scenkonst för alla.
Pristagarna offentliggörs i slutet av januari. Priserna består utöver äran i litografin Utroparen, som är en kostymskiss till Peter Weiss uppsättning av Marat/Sade, signerad Gunilla Palmstierna-Weiss.

Svenska Teaterkritikers Förening delar sedan 1956 varje år ut priser till sina favoriter inom scenkonstens olika discipliner. Teaterkritikernas pris är egentligen tre olika priser – ett teaterpris, ett pris till barn- och ungdomsteater, samt från och med 2004 ett danspris (som utses av en särskild jury).

Frågor besvaras av Svenska Teaterkritikers Förenings ordförande Cecilia Djurberg per e-post info (a) teaterkritiker.se alternativt http://twitter.com/ceciliadjurberg.

För pressbilder och kontaktinfo till de nominerade, se:
Blanche och Marie: Norrlandsoperan i Umeå http://www.norrlandsoperan.se/sve
Alexander Mørk-Eidem: Kulturhuset Stadsteatern http://kulturhusetstadsteatern.se/Press/Pressmeddelanden/
Melanie Mederlind: Malmö Stadsteater http://www.malmostadsteater.se
Agneta Ehrensvärd: Dramaten http://www.dramaten.se/Press/
Rose Rose Rose: Ung Scen/öst http://www.ungscen.se/press-media
Teater Tre: Teater Tre http://www.teatertre.se

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Teaterkritikerna nominerar Blanche och Marie, Alexander Mørk-Eidem, Melanie Mederlind, Agneta Ehrensvärd, Rose Rose Rose, och Teater Tre till 2014 års kritikerpriser

  1. Pingback: Alexander Mørk-Eidem, Agneta Ehrensvärd & Claire Parsons får 2014 års kritikerpriser av Svenska Teaterkritikers förening | Svenska Teaterkritikers Förening

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s