Så ska teaterkritiken överleva mediekrisen, paneldebatt den 18 november i Malmö

Tisdagen den 18 november anordnar Svenska Teaterkritikers Förening tillsammans med Teaterns Teori och Praktik vid Teaterhögskolan i Malmö en debatt om mediekrisen och teaterkritikens framtid. Vi vill prata om lösningar på hur teaterkritiken ska överleva.

Akut anledning är hotet om nedläggning av scentidningen Nummer.se, samt sammanslagningen av Sydsvenska Dagbladets och Helsingborgs Dagblads kulturredaktioner, med minskat utrymme och minskat antal röster i det offentliga samtalet som följd. När vi är i full färd med att planera debatten nås vi dessutom av  nyheten att Kvällspostens och GT:s lokala kulturredaktioner i Malmö och Göteborg läggs ner.

Vår frågeställning är hur företrädare för offentligfinansierade kulturinstitutioner kan reagera på denna utarmning av det kritiska samtalet. Många har på senare tid efterlyst en kriskommission för att hantera medialandskapets oroande snabba förvandling. Behöver scenkonsten den kvalificerade kritiken? Måste det till ett public service-uppdrag för att rädda mångfalden av röster?

Länsteatrarna kommer att vara representerade i debatten, liksom cheferna för Malmö Stadsteater och Helsingborgs Stadsteater, Svensk Scenkonsts chef Ulrika Holmgaard samt företrädare för Teaterförbundet, Region Skåne, Kulturrådet och det fria scenkonstlivet i Skåne.

TID: klockan 18.00 tisdagen den 18 november
PLATS: Teaterhögskolan i Malmö, Bergsgatan 31, studio A
LÄNK: http://www.thm.lu.se/teaterkritikens-framtid

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s