De är nominerade till teaterkritikerpriser för 2011

13 januari 2011: Nomineringar till Svenska Teaterkritikers förenings priser klara

Dramatikern Jörgen Dahlqvist, skådespelaren Magnus Roosmann och dramatikern/regissören Carin Mannheimer med ensemble är nominerade till Svenska Teaterkritikers förenings Teaterpris 2011.
Till Svenska Teaterkritikers förenings Barn- och ungdomsteaterpris för 2011 är skådespelaren Robert Fux, regissören Lars Melin samt dramatikern och regissören Martina Montelius nominerande.

… med följande motiveringar:

Nominerade till Svenska Teaterkritikers Förenings TEATERPRIS 2011:

Dramatikern Jörgen Dahlqvist, Teatr Weimar, för ”Hamlet: exit ghost” och ”A language at war”. I dessa pjäser och uppsättningar undersöker Dahlqvist kontaktytor mellan ord, bild, ljud, musik och rum, som öppnar mångfaldiga perspektiv på relationen mellan språk, existens, minne, identitet och teater. Dahlqvist är en auteur som upptäcker scenens grammatik samtidigt som han spelar med den.

Dramatikern och regissören Carin Mannheimer samt ensemblen i ”I sista minuten”

Som folkhemmets särskilda seismograf registrerar Mannheimer med självironi, distans och blick för livets komiska lurpassande det moderna åldrandets problematik. Gemenskapen är undertext och ensemblen på Göteborgs stadsteater, med den dynamiska trion Inger Hayman, Gerd Hegnell och Ann Lundgren i spetsen, bjuder på ett mästerligt spel där skärpa, ömhet och mod smälter samman till en salt, smart och överraskande salongskomedi.

Skådespelaren Magnus Roosmann 

har under halvtannat decennium utmejslat en rad pregnanta rolltolkningar på Dramaten och på senare år har han särskilt imponerat i samtida dramatik, där han givit abstrakta repliker stark fysisk gestalt. Hösten 2011  har han kraftfullt självutlämnande fördjupat sitt spel i rollen som en svettig, blodig och mot maktens och gudens nycker kämpande Job i Hanoch Levins pjäs ”Jobs lidanden” på Judiska Teatern.

Nominerade till Svenska Teaterkritikers Förenings BARN- OCH UNGDOMSTEATERPRIS 2011:

Skådespelaren Robert Fux

för sin förmåga att via roller som tonårstjejen Sugarstar Sockerstjärna och geten Gullspira i ”Barnen från Frostmofjället”, båda i regi av Carolina Frände på Stockholms stadsteaters Skärholmenscen, tränga igenom alla tänkbara föreställningslager om normer, könsroller och rollspel. Sötskör i tyll i Åsa Lindholms monolog om uppväxt, utanförskap och utsatthet; bländstark som stjärnget i Laura Fitinghoffs nybearbetade äventyrsklassiker, där Fux bär berättelsen över fjället och glänser i primadonnemakeup, vädurskringlor och slöjdvacker getadräkt.

Regissören Lars Melin

för ”Astronauten som inte fick landa” på Backa Teater, en säreget vacker blandning av lyriskt berättande och nördigt faktastaplande om rymden och existensen. Utifrån Emma Broströms dramatisering av Bea Uusma Schyfferts bok om astronauten som hamnade i skuggan av Neil Armstrong, har Melin skapat en berättelse om livets mening med kuriösa detaljer, historiska referenser och ljuvlig musik. En enastående inspirerande och livsbejakande upplevelse.

Dramatikern och regissören Martina Montelius

som i ”Mira går genom rummen” fortsätter sin dramatikerbana med att, som ingen annan, låta humorn borra sig igenom taket till det stora allvaret. Den samtida familjen med särkullsproblematik, regnbågsvariationer och singelskap får en seriös genomlysning ur barnperspektiv. På Unga Dramaten blir det en underhållande lovsång till toleransen och kärleken människor emellan i dramatikerns egen regi.

Svenska Teaterkritikers Förening delar varje år, sedan 1956, ut priser till sina favoriter inom scenkonstens olika discipliner. Pristagarna utes av Svenska Teaterkritikers förenings medlemmar genom omröstning och tillkännages i slutet av januari  2012.

Lista över tidigare pristagare

Kontakt:

Ordförande Cecilia Djurberg
e-post: info (a) teaterkritiker.se alt http://twitter.com/ceciliadjurberg

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till De är nominerade till teaterkritikerpriser för 2011

  1. Pingback: Nomineringar till Svenska Teaterkritikers förenings Teaterpris samt Barn- och ungdomsteaterpris klara « Cecilia Djurberg

  2. Pingback: Carin Mannheimer, Martina Montelius och Helena Franzén får 2011 års priser av Svenska Teaterkritikers förening | Svenska Teaterkritikers Förening

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s