Mellika Melouani Melani, Anna Vnuk, Dansmuseet och Staffan Westerberg prisas av Svenska Teaterkritikers Förening

Svenska Teaterkritikers Förening delar för år 2010 ut inte mindre än fyra kritikerpriser: Teaterpriset samt Barn- och ungdomsteaterpriset, som föreningens medlemmar röstat fram utifrån tidigare tillkännagivna nomineringar, Danspriset som en särskild prisjury tagit fram samt ett särskilt Hederspris, på förslag och initiativ från styrelse och medlemmar till en oefterhärmlig strumpmästare för dennes livsverk och inverkan på svenskt teaterliv.

2010 års pristagare är
Mellika Melouani Melani, Anna Vnuk, Dansmuseet samt Staffan Westerberg.

med följande motiveringar:

Svenska Teaterkritikers Förenings TEATERPRIS 2010 till

Regissören MELLIKA MELOUANI MELANI
Mellika Melouani Melani överraskar, oroar, djuplodar och imponerar som teatermakare. Med en samtidsladdad Carmen på Backa teater, med Elfriede Jelineks Babel på Göteborgs Stadsteater och med installationen Arabiska mäns mobbade kroppar för Teater Tribunalen har hon under året visat upp en imponerande bredd i tematik, teknik, estetik och genre: i Carmen med terroristskrud och nytänkt musik, i Babel en kamp med en svårbemästrad text, i installationen med såpbubblors skimmer kring en kontroversiell politisk fråga.

Svenska Teaterkritikers Förenings BARN- OCH UNGDOMSTEATERPRIS 2010 till

Koreografen och regissören ANNA VNUK (Kött, Backa Teater)
Anna Vnuk rör sig avspänt mellan scenens olika uttryck. Från sina tidiga soloföreställningar har hon vuxit på bredden och djupet. I Kött på Backa Teater går hon tätt inpå känslorna och ger en fullödig lektion i sexualitetens lust och längtan. Med ogenerat tilltal och säkert helhetsgrepp om ord och rörelse skapar hon dansteater som rakt och poetiskt skildrar hela kroppens glädje och själens innersta längtan.

Svenska Teaterkritikers Förenings DANSPRIS 2010 till

DANSMUSEET
Ett av världens ytterst få dansmuseer ligger i Sverige, mitt i Stockholm. Med ett utvidgat dansbegrepp omfamnar museet dansrelaterad konst i vidaste mening och visar gratis sina unika och magnifika samlingar. Rariteter som världens största och bäst bevarade samling kostymer från Ryska baletten samt den enastående Duncansamlingen gör museet exklusivt, men verksamheten är öppen för alla åldrar, generös och samtida med föreställningsverksamhet, dansaktiviteter och filmvisningar. Från babydans till Rolf de Maré Study Center, en utmärkt museishop och läckert kafé drar Dansmuseet en lans för dans och visar samtidigt vägen för ett alert museum i tiden.

Svenska Teaterkritikers Förenings HEDERSPRIS 2010 till

STAFFAN WESTERBERG
Unik, personlig och universell har Staffan Westerberg i drygt fyra decennier skapat ett alldeles eget kapitel teaterhistoria i Sverige. Han har diskuterat livet och döden, oron och tryggheten, utanförskap och tillhörighet med bokstavligen en hel befolkning i ett par generationer. Medan Staffan Westerberg roat och oroat har han introducerat litteraturens klassiker, utforskat och uppdaterat 1900-talsmodernismens teater mellan performance, ståupp, objektteater, musikkabaret och filosofisamtal. Hans gärning är ett glimrande fantasifullt bygge till försvar för individen och människan sedd som ett ömtåligt barn; som Ågust, så ock de älskade syskonen Lillstrumpa och Syster Yster, som Einstein, så ock världen betraktad som en pannkaka.

Priserna består i äran samt en vacker pristavla och prisutdelning kommer att ske under våren. Teaterpriset samt Barn- och ungdomsteaterpriset delas med största sannolikhet ut under Teaterbiennalen i Gävle i maj 2011. Mer information om prisutdelningarna kommer.

Dansprisjuryn 2010 utgjordes av Björn Gunnarsson, Anna Ångström, Liv Landell Major, Margareta Sörenson och Cecilia Djurberg

Frågor till Svenska Teaterkritikers Förening besvaras av ordförande Cecilia Djurberg på mejl info (a) teaterkritiker.se

Se listor över tidigare pristagare här

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Mellika Melouani Melani, Anna Vnuk, Dansmuseet och Staffan Westerberg prisas av Svenska Teaterkritikers Förening

  1. Pingback: Tweets that mention Mellika Melouani Melani, Anna Vnuk, Dansmuseet och Staffan Westerberg prisas av Svenska Teaterkritikers Förening | Svenska Teaterkritikers Förening -- Topsy.com

  2. Pingback: Prisutdelningar spikade | Svenska Teaterkritikers Förening

  3. Pingback: Årsmöte med prisutdelning på Teater Brunnsgatan fyra | Svenska Teaterkritikers Förening

  4. Pingback: Prisutdelning på Teaterbiennalen i Gävle | Svenska Teaterkritikers Förening

  5. Pingback: TEATERBIENNALEN: TEATERKRITIKERNA ÄR DÄR! | Svenska Teaterkritikers Förening

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s